zondag 5 juli 2015

Leuke weetjes; wijn als Wereldergoed volgens UNESCO


Champagnebedrijven in Frankrijk staan sinds dit weekend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De wijngaarden, wijnkelders en verkoophuizen in de Champagnestreek hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN-organisatie van groot cultureel belang zijn.

Volgens UNESCO worden er bijzondere technieken uit de 17e eeuw gebruikt voor de mousserende wijn.

Naast de Champagnebedrijven zijn ook wijngaarden in de Franse Bourgogne en de Botanische tuinen in Singapore aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd.

http://rebeccaglenn.com/wp-content/uploads/2015/02/CHAMPAGNE-Opening.jpg

Waarom is Champagne zo bijzonder?

Er zijn in dit gebied wettelijke oogst- en productiemethoden vastgelegd, waardoor dit gebied zijn kwaliteit probeert te waarborgen; dat lukt ze ook alleraardigst. Ook de naam is wettelijk beschermd, dus alleen wijn geproduceerd volgens de "methode traditionelle", gemaakt van Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier of van de zeldzaam gebruikte Pinot blanc, Arbane of Petit meslier mag zich champagne noemen. Hij moet na de eerste gisting minstens 15 maanden op fles zijn tweede gisting ondergaan, voor champagnes met jaartal zelf 3 jaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten